Moldovean înseamnă român, stoparea procesului de asimilare și înființarea regiunii Ismail sunt câteva din concluziile Forumul Comunităţii Româneşti din Sudul Basarabiei desfășurat la Ismail, în Ucraina

Ştiri multimedia
Imprimare PDF

Circa 70 de persoane au participat duminică, la Ismail, în Ucraina, la Forumul Comunităţii Româneşti din Sudul Basarabiei. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Naţional-Culturală „Basarabia" a Românilor din regiunea Odesa, parteneri fiind Institutul Cultural Român, Asociaţia Răsăritul Românesc şi Centrul Român de Studii şi Strategii, transmite Romanian Global News.


La forum au participat reprezentanţi ai comunităţii românești din Sudul Basarabiei, reprezentanţi ai societăţii civile – membri şi lideri ai asociaţiilor naţional-culturale româneşti din regiunea Odesa, cadre didactice din instituţiile de învăţământ cu predare în limba română, invitaţi din Ucraina, România şi Republica Moldova, experţi în domeniul respectării drepturilor minorităţilor naţionale, învăţământ în limba română şi interculturalitate.

Din partea României, la lucrările Forumului au participat Bogdan Diaconu, vicepreşedinte al Comisiei pentru Comunitățile românești din afara graniţelor Ţării din cadrul Camerei Deputaţilor, Radu Baltasiu, director al Direcţiei Românii de Pretutindeni dn cadrul ICR, Adriana Gae, din cadrul aceleiași instituții, Eugen Popescu, director al Centrului Român de Studii şi Strategii, Eugen Dabu, consilier Ministerul Educaţiei, Emil Rapcea, consulul general al României la Odesa.

O temă intens dezbătută a fost cea legată de predarea limbii române în şcolile din regiunea Odesa, precum şi necesitatea respectării la nivel oficial, în Ucraina, a faptului că există o singură denumire a limbii literare – limba română şi nu moldovenească. Totodată, s-a vorbit despre necesitatea finanţării corespunzătoarea a şcolilor cu predare în limba română din regiunea Odesa şi despre necesitatea simplificării procedurilor de echivalare, în Ucraina, a diplomelor de studii din România şi Republica Moldova.

După discuţii care au vizat problemele cu care se confruntă românii din Ucraina, cei prezenţi au adoptat şi semnat şi o rezoluţie a forumului. În actul ce cuprinde 11 articole, sunt prezentate punctele de vedere ale Forumului Comunităţii Româneşti faţă de diverse probele ce vizează: integrarea europeană şi euroatlantică a Ucrainei, ocupaţia rusă din Crimeea şi fenomenul separatismului, intensificarea cooperării din cadrul trilateralei Ucraina-România-Moldova, dar şi cu privire la identitatea şi unitatea etno-lingvistică moldo-română, necesitatea reînfiinţării regiunii Ismail, precum şi necesitatea reprezentării românilor în administraţia locală din regiunea Odesa şi în organele de conducere de la Kiev.

Cititi Rezoluția Forumul Comunităţii Româneşti din Sudul Basarabiei aici.

Forumul a oferit un cadru de consultare pentru românii din Basarabia Istorică, divizată artificial în români şi „moldoveni" de regimul sovietic cu peste 70 de ani în urmă, divizare preluată în mod absurd și de autoritățile ucrainiene.

Organizatorii au continuat astfel tradiţia unui dialog deschis şi sincer de colaborare în sânul comunităţii de limbă română din regiune, prin coagularea eforturilor comune, vizând consolidarea statului de drept şi a relaţiilor de bună vecinătate dintre state.

Reprezentanţii statului român au vorbit la forum de necesitatea înfiinţării unei curse regulate de trecere a Dunării cu bacul, de la Ismail, în România, precum şi de înfiinţarea unei filiale a Institutului Cultural Român la Ismail.

Totodată, la începutul discuţiilor, cei prezenţi au ţinut un moment de reculegere, atât în memoria victimelor conflictului armat actual din Ucraina, cât şi a românilor basarabeni și bucovineni victime ale deportărilor din anii '41 făcute de regimul criminal al Rusiei sovietice.

Romanian Global News prezintă luările de cuvânt ale câtorva din participanții la Forum: Anatol Popescu, Zinaida Pinteac, Eugen Popescu, Bogdan Diaconu, Radu Baltasiu, Emil Rapcea.

Download Embed Embed this video on your site

Cuvântul Președintelui Asociației "Răsăritul Românesc", Vlad Cubreacov

Download Embed Embed this video on your site

Forumul s-a bucurat de o mediatizare la nivel național prin prezența la fața locului a corespondentului Radio România Actualități, Maria Măndița. Iată doua din știrile date pe postul național de radio:

Download Embed Embed this video on your site

Download Embed Embed this video on your site

Au fost primite mesaje din partea ministrului delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici și din partea Uniunii Interregionale "Comunitatea Românească"

http://www.rgnpress.ro/rgn_14/images/stories/2014/docs/mesaj-ministruBogdanStanoevici.pdf

http://www.rgnpress.ro/rgn_14/images/stories/2014/docs/Mesaj-de-salut-Basarabia-Izmail.pdf