Ştiri multimedia

Situația bisericii românești din Timoc, concluziile unui studiu realizat de ICR dar și situația organizației Comunitatea Românilor din Serbia dezbătute la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului

Ştiri multimedia
Imprimare PDF

Participă la dezbatere Radu Baltasiu, Eugen Popescu, Predrag Balașevic și Stevan Mihailov

 

Dim lights Embed Embed this video on your site

Read More

 

 

Situația dramatică a românilor/vlahilor din Timoc dezbătută la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului

Ştiri multimedia
Imprimare PDF

Declarațiile lui Predrag Balașevic, Zavișa Jurj și Dușan Pârvulovic (partea ll și a – lll a – video)

 

Partea a ll- a

Dim lights Embed Embed this video on your site

Read More

Partea a lll- a

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

Situația dramatică a românilor/vlahilor din Timoc dezbătută la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului

Ştiri multimedia
Imprimare PDF

Ce probleme sunt cu diplomați români din Serbia. Declarațiile lui Predrag Balașevic și Zavișa Jurj (partea l – video)

 

Dim lights Embed Embed this video on your site

Read More

 

 

Minoritatea românească din Ucraina între barosul rusesc și nicovala ucrainiană. Vasile Tărâțeanu și Anatol Popescu relatează situația dramatică a românilor din Ucraina la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului (Video)

Ştiri multimedia
Imprimare PDF

Scriitorul Vasile Tărâțeanu, secretarul Senatului Uniunii Interregionale "Comunitatea Românească din Ucraina.

 

Dim lights Embed Embed this video on your site

Anatol Popescu, președinte al Asociației "Basarabia" din Sudul Basarabiei, regiunea Odesa

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

Ce a declarat ministrul de externe Titus Corlățean la Universitatea de vară de la Izvoru Mureșului

Ştiri multimedia
Imprimare PDF

Declarația integrală (Video)

 

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

Părintele Boian la București: “Dacă nu vom avea sprijin din România, din partea autorităţilor Țării mame, nu vom mai putea să rezistăm mult şi să existăm ca români. Vom fi anihilaţi.”

Ştiri multimedia
Imprimare PDF

Părintele Boian la București: “Dacă nu vom avea sprijin din România, din partea autorităţilor Țării mame, nu vom mai putea să rezistăm mult şi să existăm ca români. Vom fi anihilaţi.” Părintele Boian Alexandrovici , vicar al Timocului şi protopop al Daciei Ripensis, a declarat în cadrul unei conferințe de presă la București că românii pe care îi reprezintă au nevoie de sprijin din partea 'Țării mame', România, transmite Agerpres, preluat de Romanian Global News.

Invitat în cadrul conferinței de presă a Vicepreședintelui Comisiei pentru românii de pretutindeni a Camerei Deputaților, deputatul Bogdan Diaconu, Părintele Boian a declarat că:

'Dacă nu vom avea sprijin din România, din partea autorităţilor Țării mame, nu vom mai putea să rezistăm mult şi să existăm ca români. Vom fi anihilaţi, e o mare criză de identitate', a afirmat Boian Alexandrovici.

Iată declarația sa:

Embed Embed this video on your site

Părintele Boian la București: “Dacă nu vom avea sprijin din România, din partea autorităţilor Țării mame, nu vom mai putea să rezistăm mult şi să existăm ca români. Vom fi anihilaţi.” Potrivit deputatului Bogdan Diaconu, Vicepreședintelui Comisiei pentru românii de pretutindeni a Camerei Deputaților, România ar trebui să treacă la un nivel superior, 'să aducă comunităţile din jurul graniţelor cel puţin la nivelul de respect şi de drepturi pe care le oferă România comunităţilor etnice care trăiesc pe teritoriul României'.

Bogdan Diaconu:

Embed Embed this video on your site

Un alt invitat în cadrul conferinței de presă, Directorul Centrului de Studii şi Strategii, Eugen Popescu, consideră că Serbia nu are niciun fel de motiv să creadă că românii din Valea Timocului ar vrea altceva decât să fie cetăţeni loiali ai Serbiei, 'dar au nevoie şi trebuie să li se respecte 'drepturile fundamentale, identitare'.

'Au dreptul la şcoală, la biserică, la cultură, la mass-media în limba maternă, aşa cum România le oferă sârbilor din România', a declarat miercuri directorul CRSS la o conferinţă de presă organizată de vicepreşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, deputatul PSD Bogdan Diaconu, privind situaţia bisericilor româneşti din Valea Timocului.

În opinia sa, statul român are o 'şansă unică' de a stopa 'acest proces de deznaţionalizare'.

'Ştim bine că respectarea drepturilor minorităţilor este unul din principiile politice ale aderării, pe care Serbia trebuie să îl îndeplinească pentru a putea face parte din UE. Serbia nu trebuie să intre în UE făcându-le rău românilor de acolo. România, Bucureştiul, Ministerul de Externe, Guvernul României, Preşedinţia, Parlamentul trebuie să facă tot ce este posibil pentru ca Serbia să înţeleagă că nu se poate integra în UE deznaţionalizând un alt popor. Cei 30.000 de sârbi care trăiesc în România au şcoli, licee, biserică în limba sârbă, au radio în limba sârbă, au secţii la Universitate în limba sârbă, au buget, au parlamentari sârbi în Parlamentul României, au reviste în limba maternă, au toate drepturile care li se cuvin'.

Eugen Popescu se întreabă retoric din ce motiv cei 300.000 de români-vlahi din Timoc nu au 'niciunul din aceste drepturi'.

'Este o întrebare legitimă pe care clasa politică de la Bucureşti trebuie să o pună Serbiei şi să o invoce de fiecare dată atunci când Serbia spune că are nevoie de ajutor ca să se integreze în structurile euro-atlantice. Trebuie să fie condiţia esenţială pe care Serbia trebuie să o îndeplinească pentru a putea fi integrată în UE. Această condiţie trebuie pusă de Bucureşti şi susţinută ferm de toată clasa politică românească', a mai afirmat acesta, citat de Agerpres.

Eugen Popescu:

Embed Embed this video on your site

Citiți și:

http://epochtimes-romania.com/news/bogdan-diaconu-semnal-de-alarma-pentru-romanii-din-valea-timocului---220198

http://ziare.realitatea.net/romanii-din-serbia-trag-un-semnal-de-alarma-quotvom-fi-anihilati-e-o-mare-criza-de-identitate-quot_1363498.html

http://jurnalul.ro/stiri/observator/romanii-din-serbia-trag-un-semnal-de-alarma-vom-fi-anihilati-e-o-mare-criza-de-identitate-672428.html

Presa maghiară din Voivodina a alocat o atenție deosebită conferinței de presă de la București:

http://www.hirado.hu/2014/07/08/romania-hatarozottabb-fellepeset-kerte-a-szerbiai-roman-kozosseg-kepviseloje-bukarestben/

http://www.maszol.ro/index.php/belfold/32010-a-timok-volgyi-romanok-az-anyaorszag-vedhatalmat-kerik

 

Bogdan Diaconu: Statul care şi-a uitat neamul: românii ameninţaţi din Valea Timocului

Ştiri multimedia
Imprimare PDF

Bogdan Diaconu: Statul care şi-a uitat neamul: românii ameninţaţi din Valea Timocului România este un caz aparte de stat care investeşte imens în minorităţile aflate pe teritoriul său, dar i-a abandonat aproape cu totul pe românii aflaţi în comunităţile istorice. Într-un an, România a alocat mai puţin de 100.000 de euro pentru cei 300.000 de români din Serbia, dar a cheltuit 1 milion de euro pentru activităţile cultural ale celor 30.000 de etnici sârbi din România (în afară de învăţământ sau culte). Şi-a uitat statul român neamul?

Citeşte mai mult...
 

Moldovean înseamnă român, stoparea procesului de asimilare și înființarea regiunii Ismail sunt câteva din concluziile Forumul Comunităţii Româneşti din Sudul Basarabiei desfășurat la Ismail, în Ucraina

Ştiri multimedia
Imprimare PDF

Circa 70 de persoane au participat duminică, la Ismail, în Ucraina, la Forumul Comunităţii Româneşti din Sudul Basarabiei. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Naţional-Culturală „Basarabia" a Românilor din regiunea Odesa, parteneri fiind Institutul Cultural Român, Asociaţia Răsăritul Românesc şi Centrul Român de Studii şi Strategii, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ce pățesc profesorii români din Sudul Basarabiei care încearcă să predea limba română. Cazul Zinaida Pinteac la Radio România Actualități. Se va schimba Ucraina?

Ştiri multimedia
Imprimare PDFReportajul a fost realizat de către corespondentul Radio România Actualități de la Galați, Maria Măndița

Download Embed Embed this video on your site

Citeşte mai mult...
 

Între necesitățile stringente ale românilor din Sudul Basarabiei și iresponsibilitatea DPRRP cu directorul Centrului Român de Studii și Strategii, la Radio România Internațional

Ştiri multimedia
Imprimare PDFContextul discuției

Înainte de intrarea în emisie a directorului Centrului Român de Studii și Strategii, Eugen Popescu, pe undele Radio România Internațional a fost un interviu cu ministul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, care a povestit de vizita sa la Viena și de viitoarea sa vizită la New York.

 

Download Embed Embed this video on your site

Citeşte mai mult...
 

Alegerile din Basarabia comentate la TVR International de Dan Dungaciu si Eugen Popescu

Ştiri multimedia
Imprimare PDF

Alegerile din Basarabia comentate la TVR International de Dan Dungaciu si Eugen Popescu In 7 iunie, la emisiunea „Articolul 7”, moderata de Mihaela Craciun, Dan Dungaciu, director al Institutului de  Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane si Eugen Popescu, director al Agentiei de presa Romanian Global News, au comentat situatia alegerilor din R. Moldova si perspectivele turului doi al alegerilor locale din cel de-al doilea stat romanesc.

Citeşte mai mult...
 

Despre viitorul celui de-al doilea stat românesc, momentul Vilnius, integrarea europeană, reunirea cu România, la TVR Internațional. O discuție cu Dan Dungaciu, Eugen Popescu și Mircea Suciu

Ştiri multimedia
Imprimare PDF

Despre viitorul celui de-al doilea stat românesc, momentul Vilnius, integrarea europeană, reunirea cu România, la TVR Internațional. O discuție cu Dan Dungaciu, Eugen Popescu și Mircea SuciuMarți 19 noiembrie în cadrul emisiunii "Articolul 7" moderată de jurnalistul Mihai Rădulescu, au fost dezbătute subiecte fierbinți privind viitorul celui de-al doilea stat românesc. Invitații emisiunii au fost Dan Dungaciu, director al Institutului de Stințe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, Eugen Popescu, director general al Agenției de presă Romanian Global News și copreședinte al Platformei civice "Acțiunea 2012", Mircea Suciu, istoric și director adjunct al ICR de la New York.

Citeşte mai mult...
 

Romania - 1934 - Land of Color and Contras

Ştiri multimedia
Imprimare PDF

Acum aproape optzeci de ani National Geographic Magazine, SUA, dedica doua numere “Romaniei vrajite”, o perla a Europei de Est si o tara plina de culori, obiceiuri strabune, ospitalitate rar intalnita si un Bucuresti ce “aduce un pic si cu New York”. Descrieri ce trezesc melancolie, zambet, dar si o oarecare tristete, fotografii “de colectie” ce infioara.

Citeşte mai mult...
 

Dezbatere privind problemele romanilor/vlahilor din Timoc la Parlamentul Romaniei

Ştiri multimedia
Imprimare PDF

Dezbatere privind problemele romanilor/vlahilor din Timoc la Parlamentul Romaniei Sâmbătă, 31.03.2012, orele 11.00, la Palatul Parlamentului a avut loc dezbaterea “România-Serbia. Românii din Valea Timocului” , o dezbatere adresată în special tinerilor dornici să afle atât problemele cu care se confruntă românii din această regiune cât şi abordările pe care România trebuie să le aibă în raport cu Serbia pentru rezolvarea acestor probleme.

Citeşte mai mult...
 

Eugen Popescu la RRI: Romanii/vlahii din Timoc ar trebui sa poata beneficia de cetatenia romana

Ştiri multimedia
Imprimare PDF

Eugen Popescu la RRI: Romanii/vlahii din Timoc ar trebui sa poata beneficia de cetatenia romana In cadrul unui interviu acordat Radio Romania International, directorul general al Agentiei de presa Romanian Global News a salutat aprobarea infiintarii Consulatului Romaniei de la Zaicear si a declarat ca romanii din Timoc ar trebui sa poata beneficia, ca si concetatenii lor bulgari si unguri, de posibilitatea de a dobandi cetatenia Tarii Mama, in cazul romanilor/vlahilor timoceni, Romania.

Citeşte mai mult...
 

Eugen Popescu la Radio Chisinau: „E nevoie de o nouă generație nepervertită de politicienii de la București și Chișinău”

Ştiri multimedia
Imprimare PDF

Eugen Popescu la Radio Chisinau: „E nevoie de o nouă generație nepervertită de politicienii de la București și Chișinău” Directorului general al Agentiei de presa Romanian Global News i-a fost luat un interviu in cadrul emisiunii “Mai aproape de Europa”, realizata de jurnalista Stela Popa, interviu difuzat la Radio Chisinau.

Citeşte mai mult...